Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.edu.ba

Detalji događaja

  • 31.01.2023 - 31.01.2023
  • SC Ilijaš

Projekat "Opštine sa nula otpada"

Nastavljene aktivnosti u sklopu Projekta "Opštine sa nula otpada"

Edukacija mladih predstavlja osnovu u borbi za zeleniju budućnost. U SC "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš, pilot školi Projekta "Brojimo do nula- Opštine sa nula otpada", zelena tranzicija je već počela! Učenici ove škole napravili su svoje prve proizvode od reciklirane plastike. 

U sklopu projektne aktivnosti "Mini projekat recikliranja", učenici SC "Nedžad Ibrišimović", zajedno sa profesoricom Senadom Dželović, učestvovali su u interaktivnoj edukaciji na temu upravljanja otpadom i reciklaže (Modul 1), kao i u obuci za primjenu stečenog znanja koristeći opremu za recikliranje plastike, dodijeljene školi u sklopu Projekta (Modul 2). 

U okviru Modula 1, učenici su imali priliku poslušati predavanja o sljedećim temama: 

• Una Smailbegović (CENER 21): “Koncept nula otpada i njegova primjena u svakodnevnom životu“

• Emina Kadrić (CENER 21): „Cirkularna ekonomija i zeleni biznisi“

• Azra Merzić (CENER 21): „Reciklaža i njene prednosti u sistemu upravljanja otpadom"

Nakon teorijskog dijela, učenici su zagrijali moždane vijuge radom u grupama: praktična primjena nula otpada u različitim segmentima života, zeleno preduzetništvo i na samom kraju učestvovali su u eko-kvizu. 

U nastavku vam donosimo djelić atmosfere iz SC "Nedžad Ibrišimović". Nestrpljivo čekamo da vidimo kreativne načine na koji će ovi srednjoškolci iskoristiti dodijeljenu opremu!