Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.edu.ba

Detalji događaja

  • 23.02.2023 - 23.02.2023
  • JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš

Obilježen Dan ružičastih majica- simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja

Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definira se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći.

Važno je na vrijeme ga prepoznati i pružiti pomoć i podršku djeci koja ga trpe.

Međunarodni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznat i kao Dan ružičastih majica, obilježava se posljednje srijede u februaru. Priča je započela u Kanadi 2007. godine kada je jedan dječak došao u školu u ružičastoj majici, u znak podrške svojoj majci koja je oboljela od karcinoma, zbog čega su ga ostali učenici maltretirali i ponižavali.

Kao potporu zlostavljanom dječaku, učenici te škole počeli su da dolaze na nastavu identično odjeveni. Ružičasta majica postala je simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Dan ružičastih majica obilježen je u našoj školi u cilju promoviranja empatije, poštovanja različitosti i tolerancije. Pedagoško- psihološka služba tokom mjeseca februara realizirala je različite sadžaje, radionice, panel diskusije i projekcije filmova. Učenici su imali priliku da na časovima odjeljenjske zajednice nešto više saznaju o vršnjačkom nasilju i kako mu se oduprijeti. Danas smo, odjeveni u ružičaste majice, bili podrška svima onima koji su izloženi bilo kojem obliku vršnjačkog nasilja.

Zahvaljujemo učenicima i Pedagoško- psihološkoj službi naše škole, koji su prepoznali značaj obilježavanja ovog dana.

Novinarska sekcija