Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.edu.ba

Detalji događaja

  • 08.03.2023 - 08.03.2023
  • JU Srednjoškolski centar "Nedžad Ibrišimović" Ilijaš

Ženama od srca

Danas je Dan žena, međunarodni praznik koji se tradicionalno obilježava 8. marta svake godine. Dan kada slavimo velika ekonomska, politička i društvena postignuća žena, njihovu neizmjernu snagu i jedinstvene sposobnosti.

Uvijek su postojale izuzetne žene koje su svojim djelima i postupcima pomjerale granice i uticale na tok svjetske historije mijenjajući ga. One su naučnice, spisateljice, političarke, glumice, sportašice, umjetnice, humanitarke. Marija Kiri je jedina žena koja je dobila dvije Nobelove nagrade u dvije kategorije.

Mnoge uspješne Bosanke i Hercegovke zadužile su generacije koje dolaze. Podsjetimo se na neke od njih: Ševala Zildžić, prva doktorica Bošnjakinja u Kraljevini Jugoslaviji, dr. Fadila Serdarević prva doktorica na Harvardu, prof. dr. Zlata Grebo, prva dekanesa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, dr. Zehra Alispahić, prva žena koja je doktorirala na Fakultetu islamskih nauka, Umihana Čuvidina, prva bošnjačka pjesnikinja, Staka Skenderova, prva srpska učiteljica koja je osnovala žensku školu u BiH...

Kroz historiju ovaj dan je gubio, ali i dobijao na snazi. Poštujmo žene, cijenimo njihov rad i pokažimo zahvalnost za sve što rade i za sve što jesu u našem životu i ostalih dana u godini. Nastavimo putem koji je trasirala Klara Cetkin.

Sretan Međunarodni dan žena!