Vannastavne aktivnosti

Štampa

       Pored nastave kao dominantnog oblika pedagoškog rada, značajnu ulogu, posebno u ostvarivanju vaspitne funkcije, imaju raznovrsni programi vannastavnih i ostalih aktivnosti u školi. Vannastavne  aktivnosti   su organizovani oblici vaspitnoobrazovnog rada koji se ostvaruju kroz rad sekcija, klubova,društava isl. Cilj ovih aktivnosti  je  da   svakom  učeniku omogući otkrivanje i razvoj posebnih interesovanja, sklonosti i sposobnosti za pojedine oblasti života, rada i stvaralaštva. Na ovaj način učenici se dodatno odgajaju  i obrazuju, zabavljaju, socijalizuju, ispoljavaju  svoju kreativnost, stvaralački rad i nadarenost.

           U našoj školi slobodne aktivnosti obiluju bogatstvom  pogramskih sadržaja.Učešće u ovim aktivnostima je  na dobrovoljnoj osnovi, termine održavanja učenici dogovaraju sa  voditeljem sekcije.                                                                                     

 


 

Sekcije

1. Dramsko-recitatorska, profesor Kučinar Muriz

2. Novinarsko-literarna, profesor Đečević Amra

3. Ekološka sekcija, profesor Kašić-Lelo Mirzeta i profesor Dželović Senada

4. Horska sekcija, profesor Džambazov Lejla

5. Civitas, profesor Kartal Dragana

6. Mladi geografi, profesor Genjac Edin

7. Atletska sekcija, profesor Ražanica Fuad

8. Njemački jezik u struci, profesor Kovo Mediha

9. Konstruisanje na računaru, profesori Pušina Senida i Gosto Alija

 

 


 Dramsko-recitatorska sekcija

 Oni vole lijepe riječi

      U našoj školi djeluje Dramsko-recitatorska sekcija, čiji je cilj njegovanje lijepe riječi, bilo u dramskom ili recitatorskom kontekstu. Dokaz njihove ljubavi prema umjetnosti su osvojene nagrade na kantonalnim takmičenjima. Rad sekcije je i pokušaj spašavanja umjetnosti pred naletom modernih tehnologija. Harmonika i gitara, sevdalinka i balada u našim su korijenima, i tako treba ostati. Ljubav prema tradicionalnim vrijednostima garant je budućnosti i čovjeka i domovine.

     Neka živi narod što iznjedrio je priču o žalosnoj Hasanaginici, o Omeru i Merimi, o braći Morićima. Neka živi blagost riječi, onih što daju snagu u ovom i svim budućim vremenima naše najdraže domovine.

   Sjetimo se Hrnić Fedre i prve pobjedničke monodrame "U zaboravu", sjetimo se i pobjedničkih recitala "Volim te, Zemljo" i "Smrt Omera i Merime". U nama još gori radost posljednjih pobjeda u recitalima "Ko je kriv?","Branku i domovini". U nama će gorjeti vatra ljubavi što vječna je, baš kao i Bosna i Hercegovina.

                                                                                                                               

Profesor Kučinar Muriz


Novinarsko-literarna sekcija

      Novinarsko-literarna sekcija ima dugu tradiciju u našoj školi. U njen rad uključeni su  učenici od prvog do četvrtog razreda. Naši članovi su veoma zainteresovani, kreativni i vrijedni. Omogućeno im je da nauče osnovne novinarske forme, kao što su: vijesti, izvještaj, anketa, intervju, reportaža. Sarađujemo i sa drugim sekcijama i izvještavamo o njihovom radu. Zainteresovani učenici dostavljaju svoje radove iz raznih oblasti, koje možete pogledati na portalu škole.

    Cilj sekcije je praćenje i objavljivanje aktuelnih tema u vezi sa radom škole i događajima izvan nje. Novinarsko-literarna sekcija podstiče razvijanje učeničke mašte, kreativnosti i originalnosti, osposobljava učenike za primjenu različitih stilova i tehnika pisanja, proširuje znanje o jeziku i jezičkoj kulturi.

    Radeći nešto korisno, učenici kroz angažman u ovoj sekciji dobijaju priliku da se afirmišu među svojim vršnjacima. Na taj način oni stiču svoje samopouzdanje i osjećaj da njihove kvalitete mnogi prepoznaju i cijene.

     Ako voliš da čitaš, pišeš, budeš informisan i informišeš druge, onda si na pravom mjestu, a to je Novinarsko-literarna sekcija. Nadamo se da će iz ove škole proisteći mnogi budući novinari.

 

                                                         Profesor Đečević Amra 

 


Klubovi

 

1. Šahovski klub, profesor Mašić Nijaz

2. Klub kreativaca-frizera, profesori Nuhodžić Ermira i Hamzić Sabina

3. Klub der Talente, profesor Konjičanin Amela

4. Klub likovnih stvaralaca, profesor Velić Aida

5. Odbojkaški klub, profesor Dizdarević Halid

 

 


 

Udruženja

  1. Liga trezvenosti  i 

  2. Crveni križ, dr.Mešanović-Selimović Enisa 

 

 

 


 

Dodatna nastava

1. Odnosi sa javnošću, profesor Đečević Amra

2. Engleski jezik, profesor Novosel Dijana

3. Njemački jezik, profesor Konjičanin Amela

4. Psihološka podrška, profesor Kadrić Adna

5. Matematika, profesor Šečerović Nađa

6. Programiranje, profesor Kazija Sead

7. Kalem, profesor Grbo Youssef Šida

8. Stoni tenis, profesor Ražanica Fuad

9. Estetika, profesor Nesimović Samir

 

 

 


 

Vijeće učenika:


profesori Filipović Sanja i Bašić Azra.