Imate li pitanja?

+387 33 400 815

info@scilijas.edu.ba

Detalji vesti

  • Od / Administrator
  • 14.11.2022

Posjeta partnerskoj školi u Istambulu

"USPJEŠNO ZAVRŠENA STUDIJSKA POSJETA PARTNERSKOJ ŠKOLI CAMLICA KIZ LISESI U ISTANBULU"


Grupa profesora i učenika naše škole, u periodu od 14.11 do 18.11 2022. godine su učestvovali u studijskoj posjeti partnerskoj školi u Istanbulu. Učenici i profesori su imali priliku da se upoznaju sa kulturom i obrazovnim sistemom bratske škole „Camlica Kiz lisesi“ smještene u Uskudaru.


Topla dobrodošlica od strane bratske škole i pozitivna energija su uveličali ovaj događaj koji je bio ispunjen kvalitetnim sadržajima. Prvi dan je protekao u prijemu i svečanim govorima od strane direktorice Nihal Mert Gedik i njenih učenica koje su nam priredile mnoštvo prezentacija koje su imale za cilj da nas upoznaju sa pravilima bratske škole. Kroz niz prezentacija su nam predstavili bogat historijski, kulturni, turistički aspekt Istanbula, zatim se govorilo o njihovom impoznantnom obrazovnom sistem i radu te škole. Nakon toga uslijedila je prava mala avantura kroz prelijepi grad Istanbul, a naši profesori i učenici u pratnji dr.Nihal, profesora bratske škole i vrhunskih vodiča su obišli brojne ulice, kulturne znamenitosti i institucije, koje su na sve nas ostavile poseban utisak.


Poseban osjećaj je bilo slušati kvalitetna, temeljita predavanja od strane profesora koji su se nesebično potrudili da nam približe kulturu i historiju grada i naroda kroz šetnje Uskudarom i Istiklalom. Tokom boravka vladala je prava porodična atmosfera uz puno zabave i smijeha što je ovu posjetu dodatno učinilo posebnom a što se može vidjeti i na fotografijama. Uz svu raskoš i zanimljiva izlaganja posebna čast je bila posjeta i srdačan prijem u općini Uskudara gdje nas je, uz prijatan razgovor i čaj, ugostio guverner okruga Uskudara Adem Yazici, koji je sudjelovao u mnogim obukama i programima Ministarstva unutarnjih poslova u zemlji i inozemstvu. Nastavljen je protoklarni posjet gdje se je profesorima i učenicima obratio ministar obrazovanja i poželio svima dobrodošlicu i zahvalu našoj školi.


Naši profesori i učenici su također imali priliku posjetiti brojne biblioteke, muzeje i institute između kojih se posebno izdvajaju Muzejski kompleks palače Topkapi, Hanim Sultanlar Muzej i Institut Olgunlasma Enstituleri Sabanci smješteni u Uskudaru. Također treba spomenuti i posjete vjerskim objektima gdje se posebno izdvajaju džamija Ayasofya i Camlica. Posljednji dan boravka i ove divne priče uljepšala je vožnja Bosforom na trajektu tokom koje se uživalo u veličanstvenom pogledu i ugodnoj atmosferi. Kraj ove avanture završava emotivnom zajedničkom večerom sa direktoricom Nihal, uposlenicima i učenicima bratske škole. Posljednji trenutci imali su poseban značaj, uručeni su pokloni i lijepe riječi, a ovoj divnoj avanturi punoj čarolije dolazi kraj. Osjećali smo se prihvaćeno i od prvog dana pa je jednostavno bilo nemoguće emotivno se ne vezati. Ono što je sigurno da će ova posjeta ostati u lijepim sjećanjima na grad Istanbul, nova pozanstva, nadajući se da će se slična iskustva uskoro ponoviti.


Posebnu zahvalnost za realizaciju ovog projekta dugujemo Općini Ilijaš koja je preko Fonda za mobilnost mladih participirala u plaćanju dijela putnih troskova za sve učenike.